Marokko tijdens en na de Ramadan

20 mrt

ramadan

Marokko is een prachtig land: kleurrijk, kindvriendelijk, gevarieerd, met mooie accommodaties en een prettige sfeer. Omdat Marokko ook een islamitisch land is, kun je bij reizen naar Marokko ook te maken krijgen met de ramadan. In 2014 valt deze ongeveer van 27 juni t/m 28 juli. Vaak krijgen we de vraag of je dan juist wel of niet moet reizen en wat je ervan merkt. Het is lastig hier een antwoord op te geven.

Er is iets voor te zeggen om tijdens de ramadan te reizen. Het is een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur en het kan interessant zijn om hier als toerist iets van mee te pikken. Bijkomend voordeel is dat het overdag vaak heel rustig is. Deze tijd van het jaar kun je bijvoorbeeld het strand voor jezelf hebben. In de middag ligt eigenlijk het hele openbare leven stil. Lekker rustig, maar onhandig als je net iets nodig hebt.

Natuurlijk hoef je zelf niet mee te doen met alle strenge regels. Maar hoewel er tijdens de ramadan meer eten wordt bereid en verkocht dan normaal, gebeurt dit alleen tussen zonsondergang en zonsopgang en vooral in familieverband. Veel restaurantjes zijn bijvoorbeeld gesloten, je mag in de toeristenrestaurantjes, als deze nog wel open zijn, vaak niet buiten op het terras eten of drinken en er wordt minder of helemaal geen alcohol geschonken. Ook sommige kleine, lokale hotels kunnen deze periode gesloten zijn. In de geopende hotels kun je uiteraard wel gewoon eten en wat te drinken bestellen en ook een Mc Donald’s serveert aan kinderen en toeristen. In de avonden, nadat de zon is ondergegaan, komt alles en iedereen weer tot leven. Op dat moment kun je misschien wat meer overlast hebben van straatgeluiden als de Marokkanen gezellig samenkomen en gezamenlijk eten.

Is het dan beter om na de ramadan op pad te gaan? Alles is dan weliswaar weer ‘normaal’, maar na de ramadan zijn ook alle Marokkanen zelf vrij en gaan ze op vakantie. Zeker nu in 2014 de ramadan in de zomer valt, kun je in augustus te maken krijgen met vollere stranden en accommodaties. Dit draagt natuurlijk bij aan de coleur locale, maar hierdoor kan het serviceniveau in de hotels en restaurants ook wat minder zijn. Kortom, of Marokko beter tijdens of na de ramadan kunt bezoeken hangt heel erg af van wat jij en je gezin belangrijk vinden. Maar in welke periode je ook reist; het blijft een prachtige familiebestemming.

Plaats een reactie